Jelení biftečky s česnekovou omáčkou a kukuřičným klasem
4-6 porcí:
1-1,2 kg jeleního hřbetu
6-8 ks kukuřičného klasu
150 g másla
500 g jeleních kostí
500 g nasekané cibule
100 g nasekaného česneku
1 dl oleje
4 ks bobkového listu, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře (divoké koření)
hrstka bylinek
sůl, pepř, kmín
hladká mouka (na zahuštění)
Omáčka:
Jelení kosti společně s cibulí, česnekem a bylinkami vložíme do pekáčku, osolíme, opepříme, okmínujeme a přidáme divoké koření společně s trochou oleje a promícháme. Troubu předehřejeme na 200°C, pekáček vložíme do trouby a za občasného míchaní pečeme cca 30 min. Poté přidáme do pekáčku vodu a nechame dále péct cca 1-1,5 hodiny. Poté pekáč vyndáme z trouby a šťávu přes jemný cedník přecedíme do hrnce. Šťávu dostatečne zredukujeme, aby měla výraznejší chuť. Z části másla a mouky vytvoříme tmavou zásmažku a šťávu lehce přihustíme a dle chuti osolíme.
Maso:
Jelení hřbet zbavíme blan a nakrájíme na 1,5-2 cm medailonky. Medailonky osolime, opepříme, lehce zakápneme olejem, přidáme část bylinek a necháme marinovat cca 10 minut.
Kukuřičné klasy nasekáme na středně silné špalíčky, které dostatečně osolíme. Na rozpálené grilovací pánvi opečeme kukuřici. Ke konci opékaní přidáme zbylou část másla. Druhou pánev rozpálíme a na malé dávce oleje opékáme medailonky z obou stran přibližně 5 minut.
Kukuřici servírujeme na talíř společne s biftečky, které v závěru podlijeme jelení šťávou.