Líčka na víně a kořenové zelenině s bramborovou kaší
4-6 porcí:
1−1,2 kg telecích nebo hovězích líček
Sůl, pepř
Olej dle potřeby
200 g celeru
300 g mrkve
200 g petržele
300 g bílé cibule
Několik stroužků česneku
1 bobkový list
5 kuliček černého pepře a nového koření
Snítka tymiánu
Snítka rozmarýnu
4 lžíce rajského protlaku
1 l suchého červeného vína
1 l hovězího vývaru
Cukr
Jíška
Líčka očistíme, rozkrojíme napůl (cca 150-200 g), osolíme a opepříme. Zeleninu nakrájíme nahrubo - lze využít naši směs zeleniny pod svíčkovou. Cibuli nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme líčka ze všech stran, zprudka a krátce, vyjmeme a necháme stranou. Do hrnce do výpeku po líčkách vložíme kořenovou zeleninu a opečeme do zlatohněda, pak přidáme cibuli. Na závěr přidáme celé divoké koření, tymián, rozmarýn, nasekaný česnek, osmahneme, dále přidáme rajský protlak, opět zarestujeme, zalijeme červeným vínem a vývarem, přivedeme k varu a zavaříme.
Do takto připraveného základu vložíme opečená líčka, přiklopíme a dusíme v předehřáté troubě na 160°C asi 1,5 − 2 hodiny doměkka.
Hotová líčka vyjmeme na talíř, vyndáme koření a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme. Dochutíme solí, pepřem, případně lehce osladíme cukrem. Těsně před podáváním do horké omáčky zašleháme jíšku.
Na pánvi zprudka opečeme kořenovou zeleninu na kolečka dozlatova, osolíme, opepříme. Líčka podáváme s bramborovou kaší, ozdobená opečenou zeleninou.