Vepřová panenka v bylinkové krustě s bramborovými gnocchi a houbami
4-6 porcí:
600-800 g vepřové panenky
750 g mražených bramborových gnocchi
3 dl oleje
150 g cibule
20 g česneku
400 g mražených hub
300 g mrkve nakrájené na kostky
2 dl vývaru
250 ml 33% smetany
2 lžíce světlé máslové jíšky
100 g chlebové strouhanky
Snítka rozmarýnu
Sekané bylinky různých druhů (na krustu)
Sůl, pepř
Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli do zlatova. Přidáme strouhaný česnek, houby, mrkev, sůl a nasekaný rozmarýn. Vše krátce zarestujeme a zalijeme vývarem. Směs provaříme, aby mrkev změkla, pak přidáme smetanu a následně lehce přihustíme máslovou jíškou. Hotovou směs smícháme s předem uvařenými noky. Dle chuti dosolíme a případně ještě zjemníme smetanou.
Očištěnou panenku osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi s dávkou oleje krátce opečeme ze všech stran. Panenku vložíme do rozpálené trouby na 180-190°C asi na 10 minut.
Než se nám panenka upeče, smícháme chlebovou strouhanku s nasekanými bylinkami. Panenku vytáhneme z trouby, obalíme v bylinkové krustě a opět vložíme do trouby na cca 2-3 minuty. Hotovou panenku krájíme na slabší plátky a servírujeme na předem připravených houbových nokách.