Ryby a mořské plody
Naše nabídka mražených ryb. Co je dobré znát při výběru?
Seafrozen: se označují filety, které byly zpracovány a zamrazeny přímo na palubě rybářské lodi. Takové maso je nejkvalitnější a nejchutnější. Pro kvalitu rybího masa je totiž určující, aby ryba byla zpracována co nejrychleji po výlovu.
Double frozen: označuje druhý způsob, kdy se na moři zamrazí celé nevykuchané ryby do bloků, které se pak prodávají rybím továrnám na pevnině ke zpracování. Zde se rozmrazí, filetují a zamrazí podruhé.
Glazura: Je to tenká vrstva ledu, která chrání rybí maso před vysušením. Všechny hluboce zamrazené suroviny ztrácejí časem svou hmotnost i chuť. Proto se filety glazují nástřikem pitné vody na povrch a tenká ledová krusta je chrání proti vymrzání. Ochrannou funkci splní již 5% glazura.
Zmražená nebo čerstvá: Nutriční složení je prakticky stejné, hlavní rozdíl je v obsahu omega-3 mastných kyselin, který po zabití ryby rychle klesá a ubývá i ve zmrazeném stavu. Mrazené filety však mají jiné výhody: většinou jsou bez kostí, snadněji se upravují.
Interleaved (proložené): Metoda zamrazování, kdy se jednotlivé filety skládají do železné formy, prokládají igelitem a v blocích po 7 kg se deskově zamrazují.
Jak připravit mraženou rybu:
Rybí maso i bez přidané vody obsahuje téměř 80% vody. Zmražený filet můžete nechat cca 15 minut mírně povolit, aby se porušila povrchová glazura - je to tak lepší pro kořenění masa. Filety je ale možno připravovat přímo zmražené, ale je třeba počítat s tím, že pustí o trochu více vody.
Tepelná úprava by neměla trvat déle než 25-35 minut (dle velikosti a tloušťky filetu). Prodlužování času tepelné přípravy vede k nadměrnému vysoušení filetu, porce se zmenšuje a maso nemá patřičnou chuť.